artikel

Dubbelmoral bland västerländska regeringar 

Dubbelmoral bland västerländska regeringar
Kriget mellan palestinier och den israeliska ockupationen började inte idag, utan 1948 när det brittiska mandatet i Palestina tillät ett stort antal judiska invandrare att komma in i Palestina. Staten Israel begick då tragiska massakrer, döda oskyldiga palestinier och ockuperade deras mark. Det palestinska folket fördrevs från sitt land, medan staten Israel erövrade det och stal deras hem och brände deras gårdar.
Under de 75 år som har gått sedan dess har staten Israel utfört upprepade massakrer, etnisk rensning och rivning av palestinska medborgares hem. Allt detta har skett utan att västvärlden har lyft ett finger.
Staten Israel skapades och placerades i hjärtat av den arabiska regionen så att det kunde fungera som en vakthund i Mellanöstern. Tystnaden och stödet från västländerna till den sionistiska rörelsen är det som har gjort skillnad och fått Israel att begå flera massakrer genom att döda barn, kvinnor och äldre. Västvärlden med USA i spetsen är de som stödjer Israel med vapen, utrustning och teknik, vilket har gjort Israel till en av världens starkaste arméer.
Låt oss titta på vad som händer i Ukraina. Vi ser att västvärlden har mobiliserat allt de kan för att stödja Ukraina. Generöst stöd, pengar, vapen och starka politiska ställningstaganden, eftersom de anser att Ryssland har ockuperat en del av Ukraina, medan Israels ockupation av Palestina får stöd från omvärlden.  Med vilka ögon ser västvärlden på det plågsamma lidande som palestinier utsätts för och deras fördrivning? Detta har pågått i 75 år och dagens situation är resultatet av Israels ockupation och bosättningar.
När FN:s generalförsamling håller omröstning för att fördöma Israels brutala aktioner och bombningar mot Gaza, har vi aldrig hört eller sett att västvärlden röstar för det. Vi har till och med varit med om att något europeiskt land avstår från att rösta.
Det är den israeliska ockupationen som har tvingat fram upproret som Hamas startade i lördags. Ockupationen har stängt den politiska horisonten genom att förhindra en oberoende palestinsk stat med Jerusalem som huvudstad och hindra flyktingarna från att återvända. Ockupationen fortsätter sedan dess med arrogans, förtryck, förolämpning och förödmjukelse av palestinierna. Ockupationen har gjort Gaza till ett stort fängelse för miljontals människor. Vad har övriga världen gjort för att stötta Gaza och dess invånare? Det har bemötts med tystnad och fortsatt stöd till Israel.
Det går inte att fortsätta och blunda för staten Israels handlingar och låtsas att de inte fortsätter att ockupera mark.
Det som hände i lördags mot bosättningarna runt Gaza fortsätter mot palestinierna i Gaza, Västbanken, Jerusalem, Nablus, Jenin, Hebron, Jeriko och i andra städer och områden spridda över Palestina.  Det stöd som Israel och dess armé har fått av omvärlden ger dem grönt ljus att begå fler massakrer.
Länge leve det palestinska folket och deras kamp för att upprätta sin självständiga palestinska stat med Jerusalem som huvudstad och för att låta flyktingarna återvända till sina hem.
Ali Hadrous
Kopiera länk